Ostoskorisi on tyhjä.

Pulled Pork grillissä

04.06.2015

Tämä on ensimmäinen blogipostauksemme. Jatkossa tarkoituksenamme on postata uusi artikkeli noin kerran viikossa varsinaisen grillauskauden aikana ja hieman harvemmin talvella.

Tulemme kertomaan täällä grillausjuttuja laidasta laitaan. Aloitetaan tämä varovasti pulled porkin grillaamisestamme.

Käytimme tässä possun niskaa, mutta mikä tahansa rasvainen pala possua sopii pulled porkiin. Alkuperäinen pulled pork valmistetaan possun lavasta, joten suosittelemme käyttämään sitä, jos sitä on saatavilla. Lihanpala voi olla minkä kokoinen tahansa. Tässä käytimme noin 1,3 kg:n niskapalaa, joka riittää hyvin 6-8 aikuiselle.

Kaikki alkaa maustamisesta. Hieroin kuivamausteen (Rufus Teague mausteseos lihalle) hyvissä ajoin edellisenä päivänä, jolloin mauste ehti tunkeutua syvemmälle lihaan. Mausteseosta pitää hieroa lihan pintaa reilusti ts. niin paljon kuin pinnassa pysyy kiinni.

Monesti liha suositellaan ottamaan huoneenlämpöön noin tuntia ennen grillauksen aloittamista. Se ei ole todellakaan välttämätöntä. Jotta tällaisen suuren lihan sisälämpötila nousisi edes hieman huoneenlämmössä, se pitäisi ottaa pois jääkaapista monta tuntia ennen grillausta, jolloin lihan pintalämpötila voi nousta taas säilyvyyden kannalta liian korkeaksi.

Seuraavaksi valmistelimme grillin epäsuoraa grillausta varten. Grillaan Big Green Eggillä, joka soveltuu hyvin tällaiseen pitkään kypsytykseen. Tämä onnistuu myös kaasugrillillä, mutta jos halua mukaan aitoa savun makua, voi olla hyvä idea käyttää savulastuja, jotka laitetaan polttimen päälle savurasiassa.

Kun grillin lämpötila on vakiintunut noin 120-140 asteeseen,  laitoin lihan grilliin. Laitoin lihan alle tippa-astian, jotta grillisi pysyy siistinä. Minulla oli alumiinivuoat loppu, enkä viitsinyt sellaisen vuoksi lähteä kauppaan. Niinpä taittelin ”astian” foliosta.

Ensimmäisten tuntien aikana ei lihassa näyttänyt tapahtuvan muuta muutosta kuin se, että sisälämpötila nousi pikku hiljaa. Noin neljän tunnin grillauksen jälkeen alkoi pinta tummua ja liha näyttää jo hieman kypsältä ja herkullinen tuoksu alkoi nousta grillistä.

Kuuden tunnin jälkeen lihalämpötilamittari näytti 80 astetta ja oli aika sivellä lihan pintaan kastike. Käytin tässä Rufus Teague Touch O’Heat -kastiketta, joka yksi lempikastikkeistani. Epäsuoralla lämmöllä grillatessa kastikkeen voi laittaa aikaisemmassakin vaiheessa, koska se ei pääse palamaan toisin kuin suorassa grillauksessa.

Seitsemän tunnin jälkeen paistomittari näytti 90 astetta ja grillistä nousi jumalainen tuoksu. Liha valmistui hieman etuajassa, mutta se ei haitannut yhtään, koska sen on joka tapauksessa hyvä antaa vetäytyä vähintään puolen tunnin ajan ennen repimistä.

Liha oli niin mureaa, että sen pystyi helposti repimään suikaleiksi käyttäen kahta haarukkaa. Repimiseen on olemassa myös työkalu, jolla homma hoituu vielä aika paljon helpommin.

Sekoitin vielä revityn lihan joukkoon hieman grillauskastiketta. Lihan voi käyttää monella tavalla, mutta perinteisin lienee laittaa se sämpylän väliin coleslaw-salaatin kera. 

Pääkuva: "All American NatNight with pulled pork" by Nationalmuseet - National Museum of Denmark is licensed under CC BY 2.0